Burgerbevraging vrachtverkeer en (fiets)parkeren

In het kader van de verbreding en verdieping van het mobiliteitsplan van Sint-Pieters-Leeuw organiseren we een burgerbevraging.

Een mobiliteitsplan geeft een integrale visie op het mobiliteitsbeleid van de gemeente. Het heeft een tijdshorizon van 10 jaar en beschrijft waar het lokaal bestuur naartoe wil op het vlak van mobiliteit. De dagelijkse werking wordt ook afgetoetst aan dit plan.

Het mobiliteitsplan van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw dateert van 2012. Tot voor kort werden gemeenten met een mobiliteitsplan ouder van 5 jaar door de Vlaamse overheid verplicht om hun mobiliteitsplan te toetsen aan de actualiteitswaarde. Dit plan is namelijk geen vaststaand gegeven: visies wijzigen, prioriteiten veranderen en nieuwe mobiliteitsthema’s doen hun intrede.

In 2017 besliste de gemeente dan ook een sneltoets op te maken om het mobiliteitsplan te evalueren. Tijdens de GBC van 5 februari 2018 was er consensus om te kiezen voor het verbreden en verdiepen van het mobiliteitsplan. Dit betekent dat het bestaande mobiliteitsplan zal worden aangevuld met bepaalde relevante mobiliteitsthema’s, andere thema’s worden verder uitgewerkt. De volgende thema’s zijn geselecteerd:

  • vrachtroutes;
  • verkeersafwikkeling tussen N6 en N266;
  • parkeren in stedelijk gebied;
  • schoolomgevingen;
  • minderbordenpolitiek;
  • basisbereikbaarheid.

Na het doorlopen van een aanbestedingsprocedure werd studiebureau Arcadis in juni 2019 aangesteld om het lokaal bestuur te begeleiden bij de herziening van het mobiliteitsplan. In een eerste fase maakten zij een verkenningsnota op. Die beschrijft de wijzigingen in de planningscontext t.o.v. het voorgaande mobiliteitsplan en het onderzoekopzet voor verdere uitwerking van de thema’s. Momenteel wordt de uitwerkingsfase afgerond waarin het nodige onderzoek wordt verricht. Er loopt een parkeeronderzoek in de verstedelijkte dorpen Negenmanneke en Zuun. Het doel is om in een laatste fase te komen tot een nieuw beleidsplan.

Via participatie wil het bestuur ook burgers de gelegenheid geven om problemen aan te dragen en oplossingen te formuleren. De kansen en knelpunten die jullie aanreiken worden meegenomen als bijkomende input voor het mobiliteitsplan.

Omtrent openbaar vervoer en schoolomgevingen werd reeds een bevraging gehouden in december 2020 en mei 2021. Nu willen we jullie graag bevragen over de onderwerpen vrachtverkeer en (fiets)parkeren. Help jij ons mee? Vul dan hier de bevraging in.