Treurwilg Koning Albertplein verplaatsen is duur en onzeker

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw nam een definitieve beslissing omtrent de treurwilg op het Koning Albertplein. De treurwilg zal niet worden verplant. De inwoners krijgen de kans een nieuwe boom te kiezen uit een keuze van drie, waaronder ook een nieuwe treurwilg.

De werken aan de Leon Kreperlaan en het Koning Albertplein zijn vanaf 7 september aan hun tweede fase toe. In een verplantbaarheidsonderzoek, uitgevoerd door onafhankelijke experts, werd onderzocht of de oude boom eventueel kan worden verplant. Uit de conclusie van dit onderzoek blijkt dat het succes voor de verplanting van de treurwilg heel onzeker is. De slaagkans bedraagt amper 50 %. Zowel de soort, het bewortelingspatroon als de omgevingsfactoren zijn ongunstig. Een gemiddelde treurwilg wordt ongeveer 80 jaar. Deze treurwilg heeft inmiddels, met iets meer dan 60 lentes, een gezegende leeftijd. Voor een verplanting van een boom van dit kaliber moet men bovendien al snel rekenen op een kost van 50 à 100.000 euro.

Daarom werd gezocht naar een alternatief: een nieuwe boom. Dat zal geen dun boompje zijn, maar een uit de kluiten gewassen boom. Zo gaat de vergroening van het plein zeker niet verloren. De inwoners van Negenmanneke zullen zelf uit enkele voorstellen kunnen kiezen welke boom er komt. Bij de keuzemogelijkheden zal ook een nieuwe treurwilg zitten. Eind oktober 2020 zullen de inwoners hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete nieuwe boom via een nieuw digitaal platform, waarin de gemeente investeerde om dergelijke participatietrajecten mogelijk te maken. Het planten van de nieuwe gekozen boom is dan voorzien in het voorjaar van 2021, wanneer het Albertplein volledig klaar zal zijn.