Spelregels voor het stemmen

Waarom stemmen?

Door jouw stem uit te brengen bepaal jij mee welke boom op het rondpunt aan Negenmanneke zal komen.

Kan ik op meerdere bomen stemmen?

Ja, elke stem is een steun-stem: je kan één, twee of drie projecten steunen met je stem.

Kan ik mijn stem ongedaan maken?

Ja, je kan opnieuw inloggen en je stem ongedaan maken. Dit doe je door op “je hebt gestemd” te klikken bij de specifieke boom. Dit kan tot en met 30 november, de laatste dag van de stemming.

Is het resultaat van de stemming bindend?

Ja, deze stemming is bindend. Dit wil zeggen dat het college van burgemeester en schepenen de uitkomst van de stemming zal aannemen.

Wat bij een gelijk aantal stemmen?

Bij een gelijk aantal stemmen behoudt het college van burgemeester en schepenen het recht een eindbeslissing te nemen.

Wanneer kan er gestemd worden?

Online stemmen kan vanaf 27 oktober 2020 tot en met 30 november 2020. De brievenbussen voor de offline stemmen worden geledigd op 1 december.

Hoe kan ik stemmen?

Je kan je stem online of offline uitbrengen. Zowel inwoners als passanten van Sint-Pieters-Leeuw kunnen online hun stem uitbrengen. Je moet dus niet in Sint-Pieters-Leeuw wonen om je stem uit te brengen. Om online te stemmen, dien je je te registeren op het participatieplatform, hiervoor heb je een geldig e-mailadres nodig. Elke registratie met een geldig e-mailadres geeft stemrecht.

In de november-editie van infoLeeuw, het maandelijks magazine, vind je een stemstrookje op p. 10. Als je niet online stemt, kan je dit stemstrookje invullen en deponeren in de brievenbus van het gemeentehuis of in de brievenbus van het lokaal dienstencentrum Negenhof. Verstuur je het liever met de post? Dat kan naar het lokaal bestuur van Sint-Pieters-Leeuw, Pastorijstraat 21, 1600 Sint-Pieters-Leeuw. De bussen worden op 1 december gelicht.

De ingevulde gegevens op het stemstrookje worden nagekeken aan de hand van het bevolkingsregister van de gemeente: per inwoner kan je maximaal één geldig formulier binnen brengen.

Is elke stem evenveel waard?

Eén online en één offline stem zijn evenveel waard: deze worden bij elkaar opgeteld om tot een finale score te komen. Elke boom zal dus een online score, een offline score en een totaalscore hebben.

Moet ik verplicht een profiel aanmaken?

Je hebt geen profiel nodig om de website te raadplegen. Om je stem online uit te brengen, dien je wel een profiel aan te maken op basis van een uniek e-mailadres. Om je stem offline uit te brengen dien je geen profiel aan te maken, maar dien je wel inwoner te zijn van de gemeente.